Staub

Staub család vállalkozását Francis Staub nagyapja, Auguste Waldner indította útjára 1892-ben egy konyhai eszközöket árusító bolt megnyitásával a franciaországi Alsace-ben. A cég irányításának átvételét követően nem sokkal a karizmatikus Francis Staub elhatározta, hogy megváltoztatja a cég profilját. 1974-ben felvásárolt egy közeli vasöntödét és ezzel megszületettek a Staub főzőedények. A cég növekedésével további felvásárlások is történtek. Jelenleg - több mint 30 év elteltével - a Staub gyár megkérdőjelezhetetlenül vezető Franciaországban az kulináris öntöttvas termékek piacán.

Világszerte számos híres séf - többek között Paul Bocuse, Thomas Keller, Jean Joho és Joel Robuchon - használja a cég termékeit, melyek ötvözik a hagyományost a modernnel. A termékek fejlett kialakítása elősegíti a bennük készült ételek ízének kiemelését. 

Számos jellemzője teszi egyedivé a Staub edényt:

  • fekete matt zománc réteg biztosítja az edény időállóságát, egyúttal megakadályozza a lepattogzást, ill. az elszíneződést. E réteg kezdetekben nem képez tapadásmentes bevonatot, ugyanakkor a használat során a főzéshez használt zsíradékok természetes módon kialakítanak egy tapadásmentes felületet az edény belsejében.
  • Az öntöttvas test sokáig megőrzi a hőt, így a benne lévő étel sokáig meleg marad még az követően is, hogy levették a tűzhelyről, ill. kivették a sütőből. Főzés közben a hőt egyenletesen osztja el, ezáltal az étel egyenletesebben fő meg és ízletesebb lesz.
  • Az összes Staub edény fedőjének alján apró tüskék vannak, melyek főzés közben folyamatosan biztosítják az étel egyenletes locsolását. Egyenletesen elosztják és jutatják vissza az ételre a főzés közben keletkező, ízekkel teli gőzt, ahelyett hogy az csupán edény szélén csorogna vissza az éppen készülő ételre. Ennek köszönhetően az elkészült étel a lehető legízletesebb lesz. A Staub az egyetlen gyártó, mely az összes edényéhez e technikával készült fedőt gyárt! Egyúttal az összes fedő fogója kizárólag rozsdamentes acélból vagy bronzból készül, amely szintén egyedülálló e termékek gyártói között!
  • Az egyedi kerámia alj pedig lehetővé teszi, hogy az edényt bármilyen felületen használjuk (pl. gáz, kerámia, indukciós tűzhely, ill. sütő).
  • Ezen tulajdonságai mellett az edények attraktív megjelenése lehetővé teszi, hogy a tűzhelyről egyből az asztalra kerüljenek, közvetlenül felszolgálva belőlük az ételt.

  

Francis Staub a mai napig részt vesz mindenegyes termék megtervezésében és kialakításában. Egy alapos és részletes tervezési és tesztelési folyamatot követően minden egyes terméktípushoz külön egyedi forma kerül legyártásra. Ezenfelül minden egyes darabhoz egyedi homok öntőforma készül, mely a gyártás folyamán megsemmisül, így téve minden egyes terméket egyedivé. A teljes gyártási folyamat minden termék esetében egy teljes munkanapot vesz igénybe.